Пародонтоза – не е присъда

 

Защо реших да напиша тази статия?

  • Около 2008 година бях информирана от зъболекар, че имам пародонтоза. Тогава не обърнах особено внимание на това, а и зъболекарят, който ми съобщи новината ми разказа страховити неща за операции, оголване на зъбите след операциите и така нататък… Сега отчитам нехайното си отношение тогава, като голяма грешка!
  • С течение на времето забелязах, че зъбите ми стават по-дълги. Тогава започнах да търся зъболекар, който да ми помогне. Оказа се, че костта ми се топи, вследствие на пародонтозата и тъй като венеца следва линията на костта, е започнало отдръпване на венеца – затова и зъбите ми станаха видимо по-дълги.

В продължение на няколко години се опитвах да намеря решение на проблема, като бях подкрепена от хирург-зъболекар. За две години ми направиха четири операции за присаждане на кост, които в последствие се оказаха неуспешни.

И така в един прекрасен ден, след четвъртата операция, при която ми беше изрязан един от корените на кътник и половината от същия зъб, си дадох сметка, че ако аз не си помогна сама, няма кой да ми помогне.
Така започна моето търсене на алтернативен метод за справяне с това състояние, което никак не е шега работа.

В тази статия ще разкажа това, което научих за пародонтозата и възможно ли е да обърнем процеса с холистични (алтернативни) методи?
Подготвям курс „Стъпки за овладяване на пародонтозата” и когато е готов, ще информирам заинтересованите. В края на статията има форма за регистрация с имейл. 

Пародонтоза е състояние при което бактериите в устната кухина започват да оказват разрушително влияние върху костта (челюстта), която държи зъбите. Освен това всички възпалителни процеси, които протичат около зъбите и в дълбочина около корените, също допринасят за развитието на пародонтоза.

  • Неправилно третирани кариеси, поставянето на амалгамни пломби (живак, който е много токсичен), недобре поставени коронки и мостове, които задържат храна, лоша хигиена, скърцане със зъби (бруксизъм) или стискане на зъби (нощем или денем) и още много други фактори, допринасят за развитието на пародонтозата.

Вероятно има и наследственост, но засега все още никой не се наема да каже от какво точно се причинява и развива пародонтозата. Тя не се среща при всички, има хора, които никога не развиват това състояние. Но все пак, за съжаление, в последните години това се превръща в масово явление, поне един на 4-5 човека има пародонтоза.

Добрата новина е, че ако решим да търсим алтернативни методи за справяне с това състояние, то процеса може да се спре и дори да се обърне.

Ненужните скъпи операции и манипулации при мен само задълбочиха неразположението, въпреки добрата ми хигиена.
В повечето случаи операциите се оказват неефективни и рано или късно зъбите започват да се клатят и падат. В един момент се налага да се сложат протези. Именно този факт ме накара да търся алтернатива. Не искам да слагам протези на възраст под 50 години.

Открих за себе си метод за грижа, който при мен даде резултат само за 4-5 месеца.
В основата на холистичния ми подход, на първо място е мисълта и вземането на правилно информирано решение. В момента, в който реших, че ще си помогна с алтернативни методи, нещата започнаха да се подреждат. Вече не е тайна, че дори и само с домашни грижи за зъбите, венците и устната кухина, процеса е обратим – от деградация към здрави зъби и венци.
Препоръчвам книгата „Без кариес. Невидимата връзка на зъбите с цялостното здраве” от д-р Радосвета Симеонова. Тя е зъболекар, от който има какво да се научи във връзка с холистичния подход към здравето и по специално към оралното здраве.

Започнах да търся подходящия за мен зъболекар и за моя радост това не се оказа дълъг процес. Намерих три зъболекарки, които имаха отворено съзнание за алтернативен подход в денталната грижа. Всички те подходиха с разбиране и ми помогнаха да стигна до правилните за мен решения.

  • Първата е д-р Еленкова, детски зъболекар и хомеопат. Тя ми назначи хомеопатия и Шуслерови соли, като хомеопатията приемах 2 месеца, а Шуслеровите соли – 4 месеца.
  • Д-р Рая Грозданова, с научна степен „доктор”, е преподавател във Факултета по дентална медицина и освен това е специалист по Инфрачервена термография. С помощта на инфрачервена камера открихме къде има възпаления, които в последствие да третираме. Инфрачервената термография е много прецизна, информативна и напълно безвред­на цялостна диагностика. Именно д-р Рая Грозданова въвежда този метод и в денталната медицина в България, през 2006 година. Тя има защитена дисертация на тази тема.
  • Третият ми зъболекар е специалист по дентална грижа, с богат опит и дълъг стаж. Тя беше готова да ми помогне, като работим заедно – аз с моите холистични методи и тя с нейните методи.

Така намерих баланса и състоянието ми започна да се подобрява.

Една от важните стъпки за прекратяване на разрушителния процес върху зъбите и венците, е хигиената!
Спазвайки стриктна хигиена с алтернативни продукти, възпаленията в устната кухина, подвенечните джобове и кървящите венци, се елиминират! Важно е и посещението при зъболекар, поне 1 път в месеца. Така се следи състоянието и когато има някакво неразположение се третира веднага, за да не се задълбочи. Аз ходех 2 пъти в месеца през първите две години, след като взех решение да си помогна сама, без значение дали има какво да се прави. Правя го, защото скам да следим състоянието ми постоянно! Сега ходя на зъболекар 1 път на 2 месеца (от 2024 г.).

Ароматерапията също има място в този холистичен подход. Вместо паста за зъби, за измиване на устната кухина, използвам комбинация от етерични масла и реминерализираща пудра за зъби. Има специални четки и методи за изчеткване на зъбите, които ще покажа в курса, който подготвям.
Освен това за третиране на възпаленията, и както казва моята зъболекарка „да объркаме бактериите”, ароматерапевтката, с която работя от 2014 година, ми направи специална комбинация от масла, с която мажа венците си по схема.

Както казах, грижата у дома е изключително важна, понякога (в началните стадии на пародонтозата), дори само тази грижа е достатъчна за спиране на процеса и овладяване на възпаленията.

Едно от най-важните неща, които направих, когато поех по пътя на самопомощ е да се информирам детайлно какво се случва в устната ми кухина и защо се случва това.
В продължение на повече от година търсех и комбинирах информация, прилагах методи и стигнах до своя система за справяне с пародонтозата. Именно затова, приканвам и всички вас, да си имате повече доверие и да отворите съзнанието си за различни от обичайните подходи при зъболечението и изобщо за грижата за устната кухина.

Ако повишите доверието в себе си и своята интуиция, няма да се чувствате притиснати на зъболекарския стол, където не винаги решенията за справяне с неразположениятя Ви са правилни и добри за Вас. Не забравяйте, че денталната медицина също е една голяма индустрия, която в повечето случаи не се интересува от здравето ни.
С други думи – аз подкрепям професионалната дентална медицина, когато е осъзната (има такива дентални специалисти) в комбинация с алтернативните грижи у дома. Двата метода, ръка за ръка, дават чудотворни резултати!

Наистина има решение за всичко, стига да сме отворени да го потърсим.
Самият факт, че сте тук и четете тази статия за използване на холистични методи, вече създава положителна промяна във Вашето орално здраве. Тази статия няма да бъде последната, тепърва предстои да публикувам още много информация по темата, както и курса, който подготвям. С цялата тази информация, която събирам и прилагам от години, вие ще имате спокойствието, че всичко може да бъде наред. Само го поискайте и започнете да правите малки, но осъзнати крачки за промяна на мисленето.

Благодарна съм, че мога да споделям ресурси, които да помогнат на повече хора за подобряване здравето на устната кухина!
Истината е, че продуктите, с които постигнах много по-добро орално здраве, не са толкова привличащи внимание и бляскави като някои от разрушителните технологии и препарати в денталната медицина. Но също така е истина, че те помагат, както на мен, така и на хората, на които съм споделила за тях.

Това са част от продуктите, които ми помогнаха, но към момента на актуализиране на тази статия (април 2024) някои от тези продукти не се внасят в България. 

  • Комбинация от масла за измиване на зъбите – използва се вместо паста за зъби. Едно шишенце стига за около 3 месеца. Това е продукт, който не се внася в България, към момента! Търся решение, заедно с ароматерапевта Здравка Гъркова, да подготвим аналогична комбинация от масла, която ще бъде направена от био маслата на френската марка Laboratoire Altho. Когато това се случи, ще актуализирам отново статията и ще я покажа.
  • Реминерализираща и избелваща пудра за зъби - може да се ложи върху комбинацията от масла и тогава да се изчеткат зъбите. Това не е задължително, може да миете зъбите само с комбинация от масла. Пудрата може да се използва и самостоятелно. Когато се използва самостоятелно - сутрин измивате зъбите само с пудрата. Тя има свойството и да избелва зъбите. Освен това с нейна помощ се променя Ph-то на слюнката и не образуваме кариеси. Много е ценна!
  • А това е четката за зъби, която е биоразградима и е със специални заоблени връхчета, направени така, че да не разраняват венците. Тя е подходяща за изчеткване на зъбите и венците по метода на д-р Бас. Това е метод, който ще покажа в курса „Стъпки за овладяване на пародонтозата”. При този метод изчеткваме с леко движение мястото където зъбът излиза от венеца, под ъгъл от 45 градуса към венеца. Така се масажира венеца, за да бъде добре кръвоснабден и здрав. Този метод дава невероятни резултати, щадящ е и е елементарен. При измиване на зъбите, четката се държи само с два пръста и така се предотвратява излишният натиск върху венеца.

! Тъй като тази четка също не е налична в България (от март 2024) - добър заместител е четката на ТеРе с два реда, която е педназначена за почистване на брекети, само че косъмчетата ѝ не са от най-меките. Но в крайна сметка, всеки може сам да подбере най-добрата за него четка за зъби. 

  • Серум за измиване на зъби и венци това е продукт, който открих през пролетта на 2023 година и започнах да използвам. Правя така: редувам продуктите, с които мия зъбите си – сутрин: пудра; вечер: бленда от масла или серум. Може да се редуват, както ви харесва, важно е да се поддъжа ежедневна хигиена, на добро ниво.

И накрая да отбележа нещо важно – здравето на устната кухина (зъби и венци) е свързано със здравето на цялото тяло. Понякога неразположенията в устата идват от други неразположения в тялото. За съжаление денталната медицина не обучава специалисти, които да гледат на тялото като едно цяло. Тук при нас ще е цяло чудо, ако намерим холистичен или функционален дентален специалист, който да прави връзка между устата и другите части на тялото. Такава е д-р Радосвета Симеонова, за която споменах по-горе.

Какво е Функционална стоматология? (по материал от OraWellness)
„Изхождайки от основните концепции на функционалната медицина, функционалният зъболекар има мислене, основано на доказателства, и активно търси „първопричината“ за всеки здравен дисбаланс.
Функционалният зъболекар изследва въпроса „Кои други системи са пряко повлияни от/или свързани с устата?“. В областта на функционалната дентална медицина има зъболекари, които разбират например връзката между бруксизма (скърцанто със зъби), отдръпването на венците и недиагностицираната сънна апнея.
Друга свързана тема в рамките на функционалната дентална медицина е как развитието на зъбната дъга през детството влияе върху структурата на лицето ни, способността да дишаме пълноценно и дори здравето на гръбначния ни стълб.
Функционалният зъболекар предприема по-незначителни стоматологични процедури, като разширяване на небцето или създаване на специално проектирани предпазители за уста, които помагат за поддържане на отворени дихателни пътища по време на сън. Функционалният зъболекар знае и е много наясно как нездравите коренови канали могат да подкопаят дългосрочното ни здраве.
В основата си функционалната стоматология признава ролята, която храненето играе в развитието на зъбната дъга при децата. Тези зъболекари също са наясно с микробиома на тялото и връзката уста/тяло. Те разбират, че нашата работа е да балансираме оралната си флора и избягват по-токсичните процедури в стоматологията.”

Това беше от мен за днес! Очаквайте още полезни материали по темата грижа за устната кухина!

Благодаря, че прочетохте цялата статия и се надявам, че сега сте една идея по-информирани и една идея по-сигурни, че има надежда за Вашите зъби. Знайте, че може да запазите зъбите си, дори и пародонтозата да е в по-напреднал стадий (както беше при мен – костта ми е стопена наполовина, венците ми са отдръпнати и някои от зъбите са доста оголени).

Ако имате желание да притежавате курса, който подготвям „Стъпки за овладяване на пародонтозата”, може да се регистрирате във формата по-долу и когато е готов, ще получите известие на имейла си.
След като се регистрирате ще получавате и имейли, когато публикувам други статии свързани с оралното здраве.

Благодаря за доверието!
Останете здрави!



Бележка: Аз не съм квалифициран медицински или дентален специалист, така че не мога да лекувам, диагностицирам, давам препоръки и други. Споделям тази история само за информационни цели. Моля, не бъркайте това съдържание с предложения за това какво трябва да направите, за да лекувате сами абсцеси и други дентални неразположения. Абсцесите са сериозна работа, която не трябва да се приема с лека ръка. В тази статия споделям само моя опит по пътя за справяне с възпаленията в устната кухина, както и стопиране на процеса пародонтоза.



По-стара публикация